Tunnetko Elan, Marcon ja Airan?

Elastinen, Marco Bjurström, Aira Samulin – ehkä jopa kliseisen tunnettuja henkilöitä, mutta syystä. He ovat poikkeuksellisen positiivisia ja iloisia suomalaisia, vaikka kansamme on tunnettu synkkyydestään, puhumattomuudestaan ja vaatimattomuudestaan. He jäävät mieleen: Elastisesta ihmiset muistavat hänen aurinkoisen hymynsä. Marcosta bumtsibum-lantion ja iloisen elämänasenteen. Airasta naurun, punaiset hiukset ja elämän ihanuuden. Mutta miksi?

Noin vuosi sitten Maya Angeloumeemit valtasivat internetin hänen poismenonsa takia. Sivistymättömänä moukkana en tuntenut häntä tai hänen työtään ennen meemiryntäystä, eikä meemitekstien alkuperään aina kannata luottaa, Mutta niiden joukosta löytyi seuraavanlainen helmi: ”People will forget what you said. People will forget what you did. But people will never forget how you made them feel.” Vapaasti suomennettuna tämä tarkoittaa sitä, että sanat ja teot unohtuvat, mutta tunteet jäävät mieleen.

Ela, Marco ja Aira eivät jää mieleen siksi, että he ovat poikkeuksellisia. Eivätkä siksi, että he ovat positiivisia. Vaan siksi, että he herättävät voimakkaan positiivisen tunteen joko TV:n katsojassa tai ohjelman muissa henkilöissä. Ja tunnehan tunnetusti tarttuu.

Jokainen meistä voi ihan itse valita, minkä tunteen kautta tulee muistetuksi: ilon, onnellisuuden, huolestuneisuuden, vihan, välinpitämättömyyden, ällötyksen.. Mitä voimakkaamman tunnereaktion herätät sitä paremmin jäät mieleen. Joku asiaan paremmin perehtynyt voisi varmasti kertoa, miksi evoluutio on pitänyt tunnemuistimme vallitsevassa asemassa. Tai millaiset neurologiset reaktiot johtavat päätöksiimme unohtaa ja muistaa. Minä voin puhua ainoastaan omista havainnoistani ja kokemuksistani, ja totean seuraavaa:

Mieleen jääminen on kova juttu, etenkin jos teet työksesi markkinointia, viestintää tai myyntiä. Mutta aina kun voit valita, jää mieleen positiivisista asioista. Jos voit aiheuttaa toiselle ihmiselle hyvää oloa, tee niin. Asian ei tarvitse olla suuri – voit vaikka kertoa tutullesi, että hänellä on kaunis paita. Voit kiittää pienistäkin palveluksista ja osoittaa arvostuksesi vaikkapa oven avaajalle. Joskus riittää, että hymyilet, vaikka muut eivät niin tee.

Koska positiivisesta viestistä tulee hyvä mieli. Siihen tunteeseen haluaa palata. Ole siis oman elämäsi Ela, bumtsibum tai ilopilleri ja voit yllättyä, millaisia mahdollisuuksia polullesi kantautuu.